Despre Londra – Londra este capitala Angliei si a Regatului Unit al Marii Britanii, cel mai important centru politic, financiar, cultural si artistic al Regatului Unit si unul din cele mai importante orase ale lumii din zona de turism. Populatia Londrei este de peste 7,5 milioane de locuitori, carora li se adauga alte cateva milioane din zona metropolitana. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orase din Europa si din lume.

Despre LondraAici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii. In Londra se gasesc sediile a numeroase institutii si corporatii de importanta globala; multe cladiri importante: palate, muzee, teatre, sali de concerte, aeroporturi, statii de cale ferata, numeroase ambasade si consulate. Westminster (Palatul si Abatia) si Biserica Sf.Margareta din Londra au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Londra acopera o suprafata de 1579 kmp si este port pe Tamisa, rau navigabil cu o influenta majora in dezvoltarea orasului.

Orasul a fost fondat pe malul de nord, iar pana in secolul al XVIII-lea nu a existat decat un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a facut ca orasul sa se dezvolte foarte mult la nord de rau. Campia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orasului, cele cateva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.

In secolele trecute, Tamisa era mult mai larga si mai putin adanca. Pe intinderea orasului insa a fost canalizata si indiguita, multi dintre afluentii sai au fost complet canalizati si curg acum subteran. Fluxul si refluxul se fac simtite pe Tamisa, fiind unul din motivele pentru care Londra este expusa inundatiilor. Pentru a proteja orasul, in anii 1970 s-a construit la Woolwich, in aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.

Clima Londrei este temperata, cu veri calde, dar rareori toride, si ierni blinde. Vara, temperatura depaseste rareori 33 °C (recordul absolut fiind 37,9 °C, inregistrat in 2003). Iarna, caderile de zapada sunt rare, iar stratul de zapada nu depaseste in general 2 cm. In ciuda reputatiei de oras „ploios”, Londra primeste anual circa 600 mm de precipitatii, adica mai putin decat Roma sau Sydney. Datorita intinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sunt cu circa 5 °C mai ridicate decat in exterior, deoarece cladirile si betonul retin mai bine caldura.